fredag 17. oktober 2008

Hvor skal vi gjøre av meg?

”Kjære Simon.
Jeg har to problem. Det er mamma og pappa”
(Marie 8 år - Flem Devold 1991, s.5).

I løpet av tiden min som student, har jeg tilbakelagt til sammen fem praksisperioder. I løpet av disse årene, har jeg vært innom ulike klassetrinn, alt i fra 3. klasse til 7. klasse. Det har vært veldig ulike erfaringer å hente, men det er noe jeg har lagt merke til som har vært likt uansett klasse og skole: en god del av elevene har skilte foreldre, der eleven enten bor hos mamma eller pappa. I følge Statistisk Sentralbyrå er gjennomsnittstallet på barn under 18 år som opplevde skilsmisse av foreldrene i 2007, redusert i forhold til tallene fra 2002 og senere. I 2007 var antallet nede i 10 249. Så lavt har det ikke vært siden gjennomsnittstallet fra 1996-2000. Da det likevel er såpass mange elever som er skilsmissebarn i skolen i dag, tyder dette på at det er viktig for lærere ikke bare å vite at en elev har skilte foreldre, men også å vite noe om hvordan et barn kan oppleve et samlivsbrudd mellom mamma og pappa. Vi er ikke bare lærere, men også omsorgspersoner og en voksen som barn kan komme til. Hvordan et barn kan oppleve en skilsmisse, er det jeg vil fokusere på i dette innlegget. Jeg vil hovedsakelig gå inn på hvilke barn som kan oppleve en skilsmisse, hvilke påkjenninger et barn kan oppleve, forskjellige reaksjoner som kan forekomme hos skilsmissebarn, og hvordan disse elevene klarer seg på skolen.

Skilsmisse – en påkjenning for barna?
I dagens samfunn trekker vi dessverre ofte med oss noen katastrofeaktige forestillinger om skilsmisse. Ofte blir en skilsmisse lagt frem som om det skulle være slutten på familielivet, i stedet for å poengtere at det en nødvendig omorganisering av måten å være sammen på. Men alt avhenger av hvordan foreldrene ser på sin egen skilsmisse (skilsmisse.net).
Skilsmisse er derfor en svært vanlig måte å omorganisere familielivet på. For mange er dette en krevende og ofte smertefull omstilling og påkjenning, men for de fleste er det likevel ikke lenger en katastrofe som varer. Hvor stor påkjenning en skilsmisse er for barna, avhenger som sagt likevel av hvordan foreldrene ser på den (Ibid). Man kan nesten si at dess mer skilsmissen oppleves som en katastrofe, dess større er mulighetene for at den kan bli det, og dess større blir påkjenningen. Her spiller foreldrene en viktig rolle overfor barna. Dess mer foreldrene ser det som en naturlig og nødvendig - om enn vanskelig - omorganisering av familielivet, dess mindre katastrofalt blir det (Ibid). Likevel vet man at barn ikke går upåvirket hen, uansett alder. Når det gjelder alder og hvem skilsmissebarna egentlig er, mener Devold (1991) at både foreldre og lovgivere er i utakt med virkeligheten på dette området. Det finnes ikke noen magisk alder der barna skir gjennom en skilsmisse upåvirket. Undersøkelser viser at barn og ungdom opp mot 20 års alderen også får reaksjoner når foreldrene går fra hverandre (Ibid). Vanlige reaksjoner hos ungdom kan derfor være at de trekker seg tilbake fra romantiske aktiviteter. Noen sverger til og med at de aldri skal gifte seg (Ibid).

Det verste en forelder kan gjøre, er å la barnet bli presset til å holde med en av foreldrene, eller å bli presset til å hate den andre parten. Å dra et barn inn i foreldrekonflikten er uetisk (Nissen 1981), og kan forårsake mer frustrasjon og føre til større påkjenning for barnet enn nødvendig.

Det er blitt hevdet at en skilsmisse gjør barna tidligere modne, og at dette er en fordel for barna (Nissen 1993). Dette er feil. Barn må få være barn, og nyte barndommen – ut i fra alder og utvikling. De skal ikke være støtter for foreldrene sine. Det fins nok av eksempler der jenter som bor i lag med faren sin etter et samlivsbrudd, inntar en moderlig rolle (Ibid). Dette bør så absolutt unngås.

Reaksjoner
Det er mange måter et barn kan reagere på når det opplever at foreldrene skal skilles. I følge professor i barne- og ungdomspsykiatri ved Haukeland sykehus, Jofrid Alice Nygaard, vil reaksjonene variere med barnets alder, sinnelag og med den tryggheten og støtten barnet får (skilsmisse.net). Sorg, gråt, sinne, inneslutting, irritabilitet, mareritt om nettene og mageverk er noen reaksjoner. Jeg skal ta for meg vanlige reaksjoner hos barn i 6-10 års alderen, da det er denne aldersgruppa jeg ute i praksis har vært mest med. For de yngste skolebarna, er de mest vanlige reaksjonene, i følge Nissen (1981) rastløshet, sorg, tristhet og irritabilitet. I forhold til yngre barn, har derimot denne aldersgruppen ofte større forståelse for de forandringene som skjer innad i heimen. Reaksjonene deres gir også ofte uttrykk for lengsel, etter den ene eller andre av foreldrene. Det som for andre voksne også kan være lett å oppfatte, er at barn i denne alderen ofte har behov for mer nærkontakt. Dette er viktig. Å kunne skape en viss trygghet for barna, er noe av det viktigste man gjør i skolen (Utdanningsdirektoratet).

Barn som er et og to år eldre, kan også få disse reaksjonene. I tillegg er gråt og sinne typisk for litt eldre barn (Nissen 1981). Redsel kan også forekomme, og særlig redsel for at de ikke lenger skal ha noe sted å bo, eller at foreldrene ikke er glade i dem mer. Ønske om gjenopprettelse av familielivet står ofte sterkt, mens noen føler seg sviktet av en av foreldrene. Andre føler eller tror at de selv er skyld i skilsmissen. En kan ikke presisere det nok ganger, det faktum at barnet ikke er skyld i at mamma og pappa flytter fra hverandre. Skilsmissen skyldes uløselige problemer hos foreldrene, og barnet har ikke noe med dette å gjøre (Nissen 1993). Dette er ofte vanskelig å forstå for små barn, og ønsket om at forholdet mellom foreldrene skal ordne seg, står som oftest sterkt.

”Mandagsbarn”
Han är som förbytt nar han kommer från pappa på söndagskvëllen, vill inte sova i sin egen säng, kissar på sig, på dagis er han ängslig och trött hela måndagen. Jag tror han får se för mycket cideo hos pappa. De visar honom nog pornofilmer ochså
(Köhler 1988 s. 116).

Viss ikke den ene av foreldrene har fått rett til aleneomsorg for barnet/barna, blir som regel omsorgsretten delt. Når omsorgsretten er delt, bor som regel barnet/barna en tid hos mamma og en tid hos pappa. I følge praksislæreren vår på praksisskolen, kunne hun lett legge merke til om en elev hadde vært hos mamma eller pappa i helgen. Dette merket hun på oppmerksomheten til eleven, hvor opplagt han eller hun var, hvor urolig/rolig han eller hun oppførte seg, språkbruk, arbeidslyst eller om han eller hun hadde gjort leksene sine.

Köhler (1988) bekrefter dette, ved at ”den som har den minsta erfarenhet av barn i t. ex. skola har dock säkert kunnat lägga märke till dessa reaktioner hos barn som förflyttas mellan separerande föräldrar” (s. 117). De som jobber i skolen, har altså lett for å legge merke til elevens ulike reaksjoner, også når han eller hun på fredags ettermiddag gruer seg til å gå til den forelder som har omsorgsretten i den kommende helgen. Videre fortsetter Köhler med at ”en på det här viset kan lägge märke till när barnet har varit umgänge hos pappa hela helgen” (s. 118). En reaksjon, som tretthet, er på sin side naturlig, men den egentlige årsaken til at slike reaksjoner kommer, er på grunn av den spesielle sosiale situasjonen som skilsmissen innebærer. Det kan i følge Köhler (ibid) sammenlignes med voksne som er på weekend-turer hver helg. Det er naturlig om en føler seg trett og sliten etter en slik helg.

Det er ingen tvil om at barn, i tilfeller der en må reise fram og tilbake mellom mamma og pappa, ofte sitter igjen med en følelse av å bli revet i to:

Foreldrene mine skilte seg for tre år siden. Da delte de alt de eide, alle møblene, alle bildene, alle tingene. Og jeg var en av tingene. Så de delte meg også (…). Men jeg kan aldri tilgi dem for at de delte meg. Jeg føler meg som en ting som andre kan styre og stelle og flytte på slik som de vil selv.
(Lars 13 år – Flem Devold 1991).

Å skåne barna sine i prosessen med skilsmissen, er noe av det viktigste foreldrene må gjøre (Ibid). Om ikke en gjør det, vil barna mest sannsynlig føle det som om ”de mister hele sin verdi, all sin integritet som menneske, når de blir en del av boet, en av de gjenstandene som skal fordeles” (Ibid, s. 55). Samtidig er en naturlig konsekvens av det å ha skilte foreldre, å nettopp måtte bryte opp fra sine venner, den kjekke fotballøkke, soverom sitt, og lignende, med en viss motvilje. Det viktigste er å gjøre det beste ut av situasjonen; alt med måte (Köhler 1988).

Videre forskning… veien videre?
Hvordan skal vi oppføre oss blant skilsmissebarn på skolen? Skal vi behandle dem på lik linje med de andre i klassen? Ja, selvsagt skal vi det, men til tider trenger nok skilsmissebarn ekstra oppfølging (jf. avsnitt om forskjellige reaksjoner).

Hvordan gjør skilsmissebarn det på skolen? Nyere forskning fra i vår, viser resultater: ekteskap gir flinkest barn, og ”at barn som bor hos kun én av foreldrene gjør det svakere enn de som bor med begge foreldrene, noe som er i tråd med tidligere undersøkelser, også i andre land” (Vårt Land). Forsker Jon Lauglo sier som en kommentar til resultatene at dette var noe han ikke på forhånd hadde trodd. I Norge er det første gang at en slik forskning har bevist en slik forskjell blant elever med ulike samlivsbakgrunner. Det at barn som bodde med begge foreldrene scoret høyest i testen, var begrunnet med den sosiale faktoren. Ekteskapet syntes å gi mer trygghet og stabilitet. Ellers viste funnene at også barn som har foreldre i samboerskap gjør det vesentlig bedre enn barn med skilte foreldre (Ibid).

Også Nettavisen skriver om skilsmissebarn som gjør det dårligere på skolen enn barn som lever med begge foreldrene. Dette er i tillegg til den sosiale faktoren, begrunnet med at disse elevene har én mindre voksen til leksehjelp, og at fraværet av den andre forelderen fører til psykologiske utfordringer for eleven (Nettavisen). Skilsmissebarna kommer dermed nederst – igjen.

Min oppfordring til dere fremtidige lærere: Lukk opp øynene for skilsmissebarna i din fremtidige klasse! Dere kan være til mer hjelp enn dere selv tror…
--------------------------------------------------------------------------------
Litteraturliste

Devold, S.F. (1991) Hvor skal vi gjøre av meg? Oslo: Cappelens Forlag

Köhler, E. (1988) Hur mycket ska egentligen ett barn behöva tåla
Stockholm: Carlsson Bokförlag

Nettavisen. Skilsmissebarn sliter på skolen. Hentet 17.10.08 fra
http://www.nettavisen.no/innenriks/article708941.ece

Nissen, M. (1981) Skilsmissebørn – myter og realiteter. København: Teknisk Forlag

Nissen, M. (1993) Ti ønsker til foreldre ved skilsmisse – hvordan kan vi gjøre det lettere for barn ved skilsmisse? Oslo: MEDLEX

Skilsmisse.net. Barns reaksjoner. Hentet 17.10.08 fra http://www.skilsmisse.net/barnsreaksjoner.asp

Skilsmisse.net. Konsekvenser for barnet. Hentet 17.10.08 fra
http://www.skilsmisse.net/hvabetyrdetforbarnet.asp

Statistisk Sentralbyrå. Tallet på barn som opplevde skilsmisse 1971-2007. Hentet 16.10.08 fra
http://www.ssb.no/emner/02/02/30/ekteskap/tab-2008-08-28-10.html

Utdanningsdirektoratet. Rettigheter og plikter i den offentlige grunnskolen.
Hentet 17.10.08 fra
http://udir.no/upload/Brosjyrer/Rettar_og_plikter_bokmal.pdf

Vårt Land. Ekteskap gir flinkest barn. Hentet 17.10.08 fra
http://www.vl.no/samfunn/article3473929.ece

9 kommentarer:

Mariann Habbestad sa...

Hei hei:)
Du har skrive eit innlegg som er veldig relevant for vårt yrke, og eg synst det var veldig interessant å lesa det du har skrive. Det er ikkje lett å alltid vita korleis ein skal legga til rette for desse barna i skulen, men eg trur i alle fall det er viktig at desse barna blir sett av oss voksne! Gav du "skilsmissebarna" noko ekstra oppmerksomhet no når du var ute i praksis? La du evenetuelt merke til nokre av disse reaksjonene som du nevnte?
Veldig bra skrive Malin, stå på vidare!

MALIN E. KRAKK sa...

Hei Mariann! :) takk for fin kommentar. Studentene fikk i begynelsen av praksisperioden vite tallet på skilsmissebarn i klassen, da praksislærer mente dette var formålstjenelig for oss. Hun ville med det gjøre det klart for oss at disse elevene ofte trengte litt mer omsorg, oppmerksomhet, hjelp o.l. enn andre elever. Hun presiserte også at det egentlig var nok å bare ha et våkent blikk med. Det var viktig ikke å overkjøre de elevene de gjaldt, da reaksjonene kunne være varierte. Hun var også spent på hvordan reaksjonene til en spesielle elev kom til å utarte seg, da forledrene hennes hadde skilt lag nå nylig.

Jeg vil ikke si at jeg gav disse elevene noe særlig mer oppmerksomhet enn de andre elevene, uten at det var nødvendig. Til daglig tenkte jeg ikke på det, men om det hadde oppstått noen spesielle situasjoner der en av disse elevene var innblandet, begynte en automatisk å tenke på om det hadde noe med reaksjonene fra skilsmissen å gjøre o.l. Dette var selvsagt vanskelig å vurdere...

Den hyppigste reaksjonen som jeg opplevde blant skilsmissebarna, var "mandagsbarn"-symptomene. Disse symptomene kom klart fram hos mange av de aktuelle elevene, som f.eks trøtthet, ikke fullførte lekser, klarer ikke sitte i ro, bråkemakere o.l. Dette kunne også gjelde de andre elevene i klassen, selvsagt. En vet alle hvordan mandagene fungerer...:)

Ane Kesia sa...

Hei Malin :)
Det var spennende å lese innlegget ditt. Du har belyst samme tema som meg om på en litt annen måte. Du skriver bra og det er veldig informativt, og god kildehenvisning. Flott med flere kilder for meg, skilsmisse.no her var mye nyttig info som jeg ikke har vært innom. At skilsmisse er en påkjenning for barna, og at reaksjonene mange er helt sikkert.
Tar oppfordringen din på alvor!!
Lykke til videre med innleggene.)
Kesia

MALIN E. KRAKK sa...

Hei Kesia; takk for en fin kommentar. Kjekt at du fant andre kilder enn de du selv hadde brukt i ditt innlegg. Fint å se at det er mange muligheter å vinkle et innlegg med omtrent samme tema på! Det er som sagt mange veier som fører til Rom:)

Kenneths blogg sa...

Syns det er fint at du skriver så mye om hvordan barn opplever en skillsmisse og hvordan de takler det i ettertid. Fint for oss som ikke vet så mye om skilsmisse fra før av.

Syns du har dekket det meste som er relevant i forhold til temaet. Flott innlegg Malin

Mvh kenneth

MALIN E. KRAKK sa...

Hei Kenneth!

Så bra at du lærte noe av innlegget! :) det syns jeg var kjekt...! Tusen takk for fin kommentar!

Malin

GeorginA sa...

Ekte kjærlighetsspell Caster Dr.Obodo. Staver for å tiltrekke kjærlighet, Stopp skilsmisse, Ekteskapsstaver, Ta tapt kjærlighet, Penger og velstående staver, Beskyttelsesformål, fruktbarhetstast ..Kontakt Info:
E-post: templeofanswer@hotmail.co.uk
Ring, Viber og whatsapp: +234 (815) 542-5481

Mizi Margueron sa...

Jeg heter Linnea Magnus, jeg kommer fra Oslo, men jeg er flyttet til Skottland med mannen min, jeg vil dele denne gode nyheten om livet mitt med alle og med de som trenger hjelp i tårnekvinner / Forhold. Jeg led i seks år, min mann forlot meg og fortsatte å ha en annen kvinne bare fordi familien hans ikke elsket meg, og fordi jeg ikke kunne gi ham en baby, gråt jeg i syv år fordi mannen min skilt meg. Jeg leter etter staver som skyen hjalp meg på nettet. Jeg møtte så mange tryllekunstnere, de hevdet alle pengene uten å hjelpe meg, men den 3. juni 2019 så jeg et online bidrag fra en god magiker som heter Drigbinovia. Jeg bestemte meg for å komme i kontakt med ham da jeg kom i kontakt med ham, han fortalte meg at problemet mitt var løst fordi jeg hadde kontaktet ham, jeg fortalte ham alt mitt problem og han lovet å hjelpe meg å returnere mannen min tilbake. Drigbinovia instruerte meg og viste meg hva jeg skulle gjøre så jeg følger alle instruksjonene og gjør det han ba meg gjøre etter tre dager han fortalte meg at mannen min vil ringe meg før jeg sover den dagen og beklager. Så snart han fortalte meg alt, ringte mannen min meg og spurte meg om å ta ham tilbake etter seks år med skilsmisse. I dag deler jeg denne meldingen fordi jeg vil at verden skal vite og det er en god jobb, og jeg er også veldig glad for å være gravid, og for de av dere som trenger hjelp, problemer med jobb eller kampanje, kontakt Drigbinovia i dag og løse problemet ditt her er e-post: doctorigbinovia93@gmail.com eller whatsapp ham på jeg +2348144480768 Jeg lover deg at ditt problem vil bli løst

shole kakhaz sa...

Til slutt har min lykke blitt restaurert av en mann som heter Dr Akobe ,, Jeg er Shole Kakhaz, jeg vil at alle på dette nettstedet / forumet for å bli med meg takk denne DR Akobe for det han bare gjorde for meg og min familie, jeg hadde vært gift til min mann i 5 år bodde vi lykkelig sammen i år og ikke før han reiste til Italia for en forretningsreise hvor han møtte denne prostituenten som ble hekset til å hate meg og barna og bare elsker henne, så da mannen min kom tilbake fra turen sa han at han ikke vil se meg og barna mine igjen, så han kjørte oss ut av huset, og han dro til Italia for å se den andre kvinnen. så jeg og barna mine var nå så frustrert, og jeg bodde bare hos mamma, og jeg var ikke å behandle godt fordi min mor ble gift med en annen mann da etter min pappas død så mannen hun ble gift med, var ikke å behandle meg og min barn vel, så jeg var så forvirret, og jeg var på utkikk etter en måte å få mannen min tilbake til meg og barna mine, så en dag da jeg surfer på datamaskinen min, så jeg et vitnesbyrd om denne mannen DR Dr.Akobe (akobemagicspell @ gmail.com) delt på internett av en dame, og det imponerer meg også, så jeg tenker også på å prøve det først, var det redd når jeg tenker på hva jeg og barna mine går gjennom så jeg kontakter ham og han fortalte meg vær rolig i bare to dager at mannen min skal bli gjenopprettet til meg og til min beste overraskelse fikk jeg en samtale fra mannen min på den andre dagen spør etter barna og jeg ringte Dr Akobe og han sa at dine problemer er løst barnet mitt slik at dette var hvordan jeg får familien min tilbake etter et langt stress på å bremse opp av en ond dame, så med all denne hjelp fra D R Akobe of (akobemagicspell@gmail.com) Jeg vil at dere alle på dette forumet skal bli med meg for å si en stor takk til DR.Akobe, og jeg vil også gi råd til noen i slike eller lignende problemer, eller noen form for problemer bør også kontakte Han for hjelp via sin personlige e-post (akobemagicspell@gmail.com) eller hans whatsapp nummer +19725819702
disse er noen av løsningen han er i stand til å ...
1. Stave for tillit (folk vil stole på og tro deg alltid)
2. Gjenopprett helse til de syke
2. Ta med deg tilbake kjærlighet
3. Stopp noen fra å forstyrre forholdet ditt.
4. Gi medisin for sterk og langvarig ereksjon
5. Raskt ekteskapsforslag
6. rydder all uflaks og gjenoppretter lykken til deg
7. Du vil bli elsket av alle i familien din.
8. Trenger en god betalende jobb i ditt spesialiseringsområde.
9. Renser deg selv fra enhver ond spell
10. du vil ha raske penger, rikdom, rikdom og berømmelse.
kontakt ham nå via (akobemagicspell@gmail.com) eller hans whatsapp nummer +19725819702
vennligst kan du kopiere og legge inn dette fantastiske vitnesbyrdet på andre fora / nettsider, slik at folk vil vite at det er en god løsning på alle typer familieoppbrudd eller skilt.